Dieta wyszczuplająca nie zawsze jest skuteczna. Wiele z nas stosowało już bowiem liczne diety-cud, które poza pozbyciem się nadwyżki zgromadzonej w organizmie wody, nie dawały żadnych innych skutków. Wstępna ekspresowa utrata wagi skutkowała w większości przypadków jej powrotem – często z nawiązką.
Warto zatem mieć na uwadze, że jest wyłącznie jedna dieta dobrze działająca na zrzucenie wagi. Jest to wprowadzenie zdroworozsądkowego jadłospisu pozbawionego nadmiaru tłuszczów oraz węglowodanów. Nie jest ona trudna do wcielenia w życie – dietetyczny obiad lub śniadanie da się bowiem przygotować w kilka chwil i bez konieczności używania skomplikowanych, ekskluzywnych produktów. Sporo dietetycznych dań opiera się w tym przypadku o produkty, które na co dzień trzymamy w naszych domach.
Jaka jest tajemnica nieskomplikowanego, dietetycznego obiadu? Przede wszystkim problem leży w proporcji używanych do jego przygotowania produktów. W obiedzie nie powinny bowiem pojawić się węglowodany proste, a jedynie produkt białkowy – mięso, ryba lub owoce morza, oraz surówka bez użycia majonezu, świeże lub gotowane na parze warzywa. Produkt białkowy zgodnie z zaleceniami powinien zajmować 1/3 talerza, w czasie gdy 2/3 powinny być wypełnione warzywami. Wszystkie składniki obiadu powinny być o zredukowanej ilości tłuszczu i możliwie przetworzone w małym stopniu.
Ta bardzo prosta zasada pozwala nam budować wiele posiłków o genialnym smaku. Dania obiadowe mogą być więc mocno urozmaicone, dzięki temu nie będziemy właściwie czuć, że żyjemy na diecie. Sprawi to, że kilogramy zaczną uciekać bardzo szybko, a proces chudnięcia nie będzie dla nas dłużej katorgą.
Jak powinien wyglądać obiad w czasie diety?
17
lut