Większość ludzi na samo brzmienie wyrazu „dieta” reaguje agresją. Tymczasem, nie musi ona oznaczać okrutnego głodzenia się, czy też nudnych i okropnych pokarmów. Dieta oznacza dobrze dobrane żywienie, które zagwarantuje właściwe ilości kalorii oraz dostarcza wartości odżywcze, dopasowane indywidualnie w zależności od jej wagi i stopnia aktywności fizycznej.
Dietetyczne przepisy kulinarne nie muszą składać się z produktów, których wcale nie chcielibyśmy jeść. Prawidłowa dieta, może być także dietą smaczną. Sporo osób ma wątpliwości co do konieczności rezygnacji z mięsa. Popularnym mitem jest, że dietetyczny posiłek powinien być pozbawiony produktu mięsnego. Należy wyłącznie dobrze wybierać jego typ.
Jeżeli nie potrafimy zrezygnować z mięsa, wcale tego nie musimy robić. Malo kaloryczne przepisy kulinarne mogą posiadać wśród swoich składników przede wszystkim drób, a w szczególności mięso indycze. Drób charakteryzuje się dużą zawartością białka, które wesprze budowę naszych mięśni oraz ma w swoim składzie niewielką ilością tłuszczu, dzięki temu, tkanka tłuszczowa nie będzie się odkładać tam gdzie nie trzeba.
Zauważmy też, że ziemniaki nie zawierają dużej ilości kalorii. Kaloryczne zazwyczaj bywa to, czym są okraszone. Nie musimy zatem odpuszczać sobie ziemniaków, zredukujmy w zamian za to ilość tłuszczu, jakim je polewamy. Jeżeli mamy taką możliwość, smażmy na oliwie z oliwek zamiast używać oleju.
Nie korzystajmy z niezdrowych przekąsek typu chipsy. W ich miejsce znacznie korzystniej będzie wprowadzić orzechy, pełne pozytywnych tłuszczów roślinnych, które wesprą pracę naszego serca, tak ważną nie tylko czasie odchudzania. Ziarna słonecznika, pestki dyni, również będą działać jako świetna, małokaloryczna przekąska.
Co jeść, aby być szczupłym?
11
lut